Du är här:

Kultur

Kultur och kulturliv skapar vi tillsammans. Vi kan alla delta utifrån våra egna behov och förutsättningar. Biblioteken, Örnsköldsviks museum & konsthall, det kreativa huset Sliperiet, kulturskolan, föreningsaktiviteter och evenemang erbjuder en mångfald av möjligheter till upplevelser och eget skapande i ett livslångt lärande. 

Kultur låter människor växa och utvecklas utifrån varje individs förutsättningar och Örnsköldsviks kommun lägger särskild vikt vid barn och ungas tillgång till kultur.

I Örnsköldsvik erbjuder vi bredd och spets inom kulturområdet och här finns möjlighet till eget skapande och tillgång till professionell kultur. Vi verkar för att de professionella kulturskaparna ska ha goda möjligheter för sitt utövande.  

Kultur i kommunen

Gratiskonsert med Mari Boine i Nolaskolans Aula

Lördag 7 december klockan 19:00

Nästan 30 år har gått sedan Mari Boine började sin karriär. Hennes trans-lika folkmusik bygger på musikaliska arv av kristna laestadianska psalmer, samisk jojk och norsk folkmusik, som mästerligt blandas med jazz, rock och pop. Som artist och aktivist har Mari outtröttligt arbetat för erkännandet och bevarandet av samisk kultur, och efter att inspirera yngre generationer att vara stolta över sitt unika arv. Hennes tidlösa och stundvis hypnotiska musik är en mäktig upplevelse för kropp och sinne.

Örnsköldsviks Kommun bjuder på Gratis konsert med Mari Boine, Nolaskolans Aula Lördag 7 December kl 19:00. Samarbete med Örnsköldsviks Folkmusikförening & Orrestaare saemien sibrie

Gratisbiljetter kan du hämta här

Du kan även anmäla ditt intressse via detta telnr 0660 - 883 64 (vardagar, kontorstid)


**********************************************************

Gratiskonsert med WAO

Folkmusik från Tornedalen och Finland

WAO är Susanne Rantatalo - sång, percussion
Jan Johansson - dragspel, sång
Arto Järvelä - violin, sång, kantele
Markus Falck - harmonium, dragspel
Göran Eriksson - akustisk bas

WAO bildades under ett framförande vid Tornedalsteaterns premiär av föreställningen Tjära Människa - om sångaren, poeten och konstnären Vilho Ollikainens liv.
Vilho föddes i byn Rautavaara, Finland och kom som 15 åring till Hakkas i Norra Norrbotten, Sverige. Vilho har lämnat efter sig stora mängder text och musik i form av kasettbandsinspelningar. Han har även uppträtt tllsammans med JP Nyströms vid olika tillfällen under sin levnad. Vi som medverkar i WAO har alla på något sätt en relation till Vilho och hans musik. Men för oss allihop var och är han en stor källa till inspiration och uttryck. Vi vill bidra till att fler männskor får upp ögonen för Vilho och den stora skatt han har lämnat efter sig. Genom musiken lever han vidare.
Gratis entré! Thuleteatern Onsdag 20 November kl 19:00
Örnsköldsviks Kommun bjuder på Gratis konsert med WAO med hjälp av ÖFF & Finska Föreningen. Konserten genomförs med stöd av Statens Kulturråd.

*****************************************************

Gratis Teaterföreställning med Teatteri Pendeli

Jäniksen Vuosi - Harens År

Teatteri Pendelin näyttämöllinen tulkinta suomeksi Arto Paasilinnan kirjasta Jäniksen vuosi.

En föreställning på finska med Teatteri Pendeli efter Arto Paasilinnas bok Harens år.

Päivämäärä ja aika: sunnuntai 24. marraskuuta kello 16:00

Datum och tid: söndag 24 november kl. 16:00

Paikka/Plats: Folkan Teater, Lasarettsgatan 26

Teatteri Pendeli, ruotsinsuomalainen harrastajateatteriryhmä.

Teater Pendeli, en sverigefinsk amatörteatergrupp.

Ilmaisesitys, vapaa sisäänkäynti. Lisätietoja (ruotsiksi) Örnsköldsvikin kunnan kulttuuristrategi Bettan Edbergiltä, 0660-88364.

Gratis föreställning, ingen anmälan eller biljetter krävs. Vid frågor kontakta Bettan Edberg, kulturstrateg, Örnsköldsviks kommun, 0660-88364.

*********************************************************************

Örnsköldsviks kommun ingår i finskt och samiskt förvaltningsområde. Arrangemangen är en del av Örnsköldsviks kommuns arbete med det förstärkta skyddet för det finska & samiska enligt gällande lagstiftning.

Sidan uppdaterades

2019-11-14

Sidansvarig: