HK Story guidar till berättelser och upplevelser i Höga Kusten

Naturmiljö sedd genom kikhål i timrad vägg

Appen HK Story ger dig insikt när du kikar ut.

Projektet Kulturarv Höga Kustenleden lanserar nu appen ”HK Story”. Appen ger dig information om och historien bakom natur- och kulturvärden längs Höga kustenleden. I dagsläget finns information kopplat till trakterna kring Köpmanholmen i Örnsköldsviks kommun och Nordingrå i Kramfors kommun – två områden med olika karaktär. Köpmanholmen bär på sin brukshistoria och massor av konstverk i Herrgårdsparken. Nordingrå är starkt präglat av inlandsisen med vackra utsiktsplatser, en gammal fornborg, geologi och biologi.

–Vi arbetar med metodutveckling och testar hur det blir att lyssna på berättelser, se filmer och delta i quiz för att kunna bygga vidare med fler platser och vidgat innehåll när vi ser hur metoden fungerar, säger Ann Holst, projektledare för Kulturarv Höga Kusten-leden.

Appen ”HK Story” har tagits fram som en del i projektets arbete mot följande mål:

  • Långsiktigt hållbar natur.
  • Arbete med natur- och kulturvärden.
  • Utvecklad markägardialog.
  • Långsiktigt hållbar organisation och finansiering.

– Det finns flera anledningar till att göra detta. Dels är vissa delar av Höga Kusten-leden hårt belastade, så pass att det sliter på naturen och att det finns anledning att lyfta fram andra delar. Dels kommer appen att förstärka upplevelsen för besökaren som får en historia berättad på köpet. Plus givetvis, att det kan bli lättare att hitta ett mysigt café eller en trevlig restaurang i närområdet, berättar Ann Holst

”HK Story” finns att ladda ned gratis på de vanliga platserna där appar finns. Appen passar lika bra för den som vandrar längs Höga Kustenleden som för andra besökare som vill göra en trevlig utflykt. Den utgör ett komplement till den destinationsövergripande Höga Kusten-appen som nyligen lanserats.

– ”HK Story” kommer att lotsa dig till platser du kanske inte besökt tidigare. Och har du redan varit där, kan du komma att få veta något du inte vetat förut, säger Ann Holst.

Örnsköldsviks kommun står som projektägare för Kulturarv Höga Kusten-leden. Tillväxtverket är huvudfinansiär. Övriga medfinansiärer är Kramfors kommun, Höga Kusten Destinationsutveckling samt Leader Höga Kusten.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2020-07-07

 Kontakta oss

Ann Holst,
projektledare Kulturarv Höga Kustenleden.
070-641 53 55