Du är här:

Våga fråga om farliga ämnen i varor

Det kan tyckas vara en självklarhet att varor vi köper inte innehåller farliga ämnen, men så enkelt är det inte. Våga fråga säljaren, oavsett om du handlar i butik eller på nätet, och bidra till att företagen följer sitt ansvar för varorna som de säljer.

Här är några exempel på skadliga kemikalier som kan finnas i varor:

  • Plastsaker kan innehålla mjukgörande ämnen, exempelvis ftalater och klorparaffiner men också blyföreningar, kromater och tennföreningar.
  • Textilier kan innehålla formaldehyd, antimögelme­del, flamskyddsmedel, färgämnen och impregner­ingsmedel.
  • Läder kan innehålla garvämnen som till exempel krom.
  • Accessoarer och smycken kan innehålla nickel, kadmium och bly.
  • Sportkläder och skor kan innehålla olika antibak­teriella ämnen.

Kandidatförteckningen – lista på särskilt farliga ämnen

Europeiska kemikaliemyndigheten (Echa) har tagit fram en kandidatförteckninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en lista över särskilt farliga ämnen som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön.

Du som konsument har rätt till information

Som konsument kan man tro att alla kandidatlisteämnen är reglerade i konsumentprodukter, men så är det inte. Du kan inte se på en vara om den innehåller farliga kemikalier och varor behöver heller inte märkas om de innehåller något farligt. Du som konsument har rätt att begära information av den som säljer varan om den innehåller mer än 0,1 procent av ämnen som finns med på kandidatförteckningen. Det ska ske inom 45 dagar från det att du frågat i butiken. Använd denna blankett för att ta reda på om din vara innehåller farliga ämenen och lämna i butik. PDF

Din skyldighet som försäljare

Som försäljare av varor i detaljhandeln eller på nätet behöver du ha kontroll över om varorna innehåller särskilt farliga ämnen som finns med på kandidatförteckningen. Om en kund har frågat om en vara innehåller något ämne på kandidatförteckningen, så har du (med hjälp av leverantören eller huvudkontoret) upp till 45 dagar på dig att svara på kundens fråga. Om du har företagskunder så ska de få information utan att behöva begära det.

Läs mer i Kemikalieinspektionens informationsblad Informera dina kunder om farliga ämnen i varor.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ämnen utanför kandidatförteckningen

Det finns även andra farliga ämnen än de som tagits upp i kemikalieförteckningen, exempelvis bio­cider. Varor som har behandlats med biocider, exempelvis tröjor som marknadsförs som luktfria eller antibakteriella, kräver en särskilt märkning. Användningen av biocider har visat sig leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Undvik därför varor som marknadsförs som antibakteriella, för både miljön och hälsans skull.

Tillsynskampanj om farliga ämnen i varor i handeln 2019

För att öka kunskapen och medvetenheten om kemikalier deltar Örnsköldsviks kommun under 2019 i en tillsynskampanj om farliga ämnen i varor i handeln som samordnas av Kemikalieinspektionen. Under tillsynskampanjen ska försäljares rutiner kring särskilt farliga ämnen i varor samt information till kunderna granskas. Innehåll av några sådana ämnen i varor ska även kontrolleras genom kemiska analyser. Vid frågor, kontakta miljöinspektör Irina Håkansson, 0660- 887 97.

Sidan uppdaterades

2020-09-22

Sidansvarig: