Du är här:

Brottsförebyggande arbete i Örnsköldsvik

De allra flesta invånare uppger att de upplever att Örnsköldsvik är en trygg kommun då de svarar på frågorna om trygghet då polisen genomför sina trygghetsundersökningar. Den trygghetskänslan vill Brå fortsätta att utveckla. I trygghetsarbetet har alla en viktig roll, trygghet är inte enbart ett kommunalt eller polisiärt ansvar utan allas. Tillsammans måste vi ta ett gemensamt ansvar så att Örnsköldsvik även i fortsättningen är en trygg och säker kommun. På den här sidan får du information om lokala trygghetsgrupper som finns på orterna i kommunen, olika typer av verksamheter, kontaktuppgifter, samt fakta och stöd att hitta rätt instans när du eller någon i din närhet behöver hjälp. Tillsammans gör vi Örnsköldsvik ännu tryggare.

AKTUELLT- Föreläsningar - Information

Årets sista " After Work för föräldrar" är den 5 december och handlar om psykisk hälsa, se nedan. 2019 inleds med ett After Work tillfälle onsdag den 30 januari då vi gästas av Micke Gunnarsson som kommer att samtala med föräldrar om  "barn och ungdom- föräldra-relationer", barns självkänsla, prestationer, förändringar m.m.

VÄLKOMNA


Tvärkulturell kompetens i

mötet med den arabiska kulturen

OM VÄRDERINGAR OCH OM VAD SOM HÄNDER I MÖTET MED DEN SVENSKA KULTUREN

Tid:
Måndag 10 december  17:30 -21:00 för allmänheten
Plats: Kempesalen, Stadshuset Kronan, Järnvägsg.6  Ingen föranmälan

FÖRELÄSARE: Madeleine Eriksson masterutbildad i internationell marknadsföring — konsult och universitetslärare inom mångkulturell kompetens och management

arr Brå Örnsköldsvik, Örnsköldsviks kommun            

 ÄR DU OROLIG för att din ungdom använder/ska börja använda Cannabis?

TIPS från Tullverket angående droger via nätetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kan jag som förälder göra?

En aktiv fritid är en skyddsfaktor i en tonårings liv och är bra att uppmuntra. Med ett stort intresse för något är det större chans att barnet håller sig borta från droger.

Om du får veta att det förekommer droger bland din tonårings kompisar, så fördöm inte utan diskutera istället. Det går att vara av den åsikten att det är fel att använda droger utan att kritisera ditt barns kompis. Ditt barn tycker om sin kompis och kan vara orolig för honom eller henne. Visa att du också är det. Om din tonåring får mycket bekräftelse och uppmuntran av dig stärker det hans eller hennes självförtroende. Med ett starkt självförtroende är det lättare att stå emot grupptryck. 

Källa: www.bris.se, www.umo.se

Tveka aldrig att ringa till Behandlingsteamet Örnsköldsviks kommun för samtal, råd och stöd på mob. 076-142 82 67 behandlingsteamet@ornskoldsvik.se


Orostelefon - för att förebygga Våldsbejakande extremism

Är du orolig över att någon du känner till riskerar att ansluta sig till en våldsbejakande extremistisk grupp? Här hittar du info om orostelefonlänk till annan webbplats.

Höstens AFTER WORK för föräldrar 2018

Några tillfällen per termin kan du förälder eller vårdnadshavare delta på After Work för föräldrar,  där intressanta ämnen tas upp. Du möter andra föräldrar, kan umgås och äta en lätt middag. Det är en trevlig mötesplats som är kostnadsfri och öppen.

Håll utkik här på kommande träffar i höst  www.familjepeppen.se/ornskoldsviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Årets Hjälte 2018

Brottsförebyggande rådet (Brå) i Örnsköldsvik vill med utmärkelsen "Årets hjälte" lyfta fram och uppmuntra goda förebilder som under året gör insatser för en trygg kommun som Örnsköldsvik ännu tryggare.

Nominera ”Årets hjälte” och beskriv insatsen via e-post till samordnare för Brå Örnsköldvik

Nomineringar tas emot fram till 9 januari 2019. Läs om kriterierna under fliken i vänstra spalten under rubriken Året Hjälte.

 

Tillsammans-filmen

 Bild från filmsekvens Tillsammans -en reklamfilm som visats på SF Bio i Örnsköldsvik 2016

Familjepeppen

Känner du att du som förälder skulle behöva fler verktyg i din föräldraroll?

I den frågan känner många igen sig. Alla föräldrar vill sina barn väl och många har mål som går ut på att barnen ska må bra och klara sig. Att barnen som tjugoåringar gärna ska ha en hög grad av psykisk hälsa, en trygg grund och god psykosocial kompetens. Det betyder en välutvecklad förmåga att vara tillsammans med både sig själva och andra. I tidiga år är det en förutsättning för att kunna lära – både i skolan och i livet, och det är det mest optimala ”immunförsvar” i förhållande till de oönskade riskbeteenden och faror som lurar. 

Den tid föräldrar är tillsammans med sina barn har stor betydelse för att knyta an och skapa tillit till varandra. Det finns inga genvägar, det byggs över tid och med långsiktighet - som en investering, med framtiden i fokus. Du som förälder är så viktig och det finns verktyg, råd och tips samt mötesplatser.

Ta del av utbudet på Familjepeppen Örnsköldsvik   Gå in på webbportalen Familjepeppenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

OBS! Portalen fungerar tillfälligt ej centralt men uppdateringar finns på www.ornskoldsvik.se/familjepeppenlänk till annan webbplats samt Familjepeppen på Facebook.

Text

Sidan uppdaterades:

2018-11-28

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Brå Örnsköldsvik

Brottsförebyggande råd
Samordnare
Birgitta Edin-Westman
073-274 62 83
Skicka epost